Profielen

Hieronder kun je zien en lezen hoe je de 4 verschillende profielen van papier kunt maken. Het is de bedoeling dat jullie van ieder profiel 2 exmplaren maken, hiervoor krijgen jullie een cijfer. Voor het maken van de profielen krijgen jullie 4 lesuren de tijd, dat wil zeggen dat jullie hard door moeten werken.

Het maken van een plat profiel:

Voor het maken van een plat profiel heb je een wit A4 blaadje nodig. Dit blaadje vouw je precies door het midden, hierna doe je op 1 zijde lijm en plak je de delen op elkaar. Zorg ervoor dat dit niet teveel is maar zeker ook niet te weinig, lastig hé? Wanneer je teveel gebruikt gaat het papier kapot en wanneer je te weinig gebruikt wordt het profiel niet stevig genoeg. Deze handelingen herhaal je 4 keer en dan is je profiel klaar, na een weekje drogen is hij ook heel stevig. Zorg ervoor dat de blaadjes exact op elkaar zitten, wanneer er een stukje uitsteekt dan is het niet goed. Zorg ervoor dat je vouwen altijd scherp zijn dan krijg je de beste profielen zonder ruimte ertussen.

Het maken van een U-profiel:

Het maken van het U-profiel gaat op bijna dezelfde wijze als het maken van het platte profiel. De enige verandering die je moet doen is hem niet 4 keer dubbel vouwen maar 3 keer. Na de 3de keer vouw je de zijkanten van het blaadje naar het midden, wanneer je dit gedaan hebt vouw deze stukjes terug totdat ze rechtop staan. Je hebt nu een U-profiel.

Het maken van het ronde profiel:

Het ronde profiel maak je met behulp van twee potloden. De potloden plak je met de 2 platte einden aan elkaar, hierna rol je ze heel strak in het papier en smeer je om de omwenteling lijm op het papier zodat je een mooie ronde koker krijgt. Let er wel op dat je niet teveel lijm gebruikt en het niet te strak oprolt anders krijg je de potloden er niet meer uit. je hebt nu een mooi rond profiel.

Het maken van een driehoeks-profiel:

Het driekhoeks-profiel is het lastigste profiel. Je moet hiervoor je blaadje in de lengte zo smal mogelijk vouwen. Deze smalle stroken vouw je steeds over elkaar. Wanneer je dit hebt gedaan dan vouw je hem helemaal uit, je hebt dan een blaadje met allemaal rimpels. Om de driehoek goed te vouwen dan zet je het begin van het blaadje in de derde vouw, je ziet nu een driehoek ontstaan. In het vlakke stukje wat hiervoor ligt smeer je lijm en dit plak je op de driehoek. Deze handeling herhaal je iedere keer tot het einde van het blaadje, je hebt nu een driehoeks-profiel.